tijgermug2Op het gevaar af dat ik vervelend word, wil ik toch nog een keertje aandacht vragen voor de tijgermug. Zoals elk jaar, inderdaad. Want dat valse kreng gaat niet meer weg hoor, nooit meer. En elk jaar worden het er meer. Dankzij het kletsnatte voorjaar en nu ineens die rare weersomslag naar broeiend warm, kunnen we deze zomer zelfs rekenen op een een giga-explosie van dat Aziatische rotstekertje. Dat voelt zich prima thuis in onze contreien en is intussen uitstekend gesettled in de Alpes-Maritimes, de Vaucluse (vooral Avignon), de Var, de Bouches-du-Rhône (met name Marseille en grote delen van de Camargue), de Alpes-de-Haute-Provence (Gréoux, Moustiers, les Mées, Entrevaux), op Corsica, in de Ardèche, de Drôme, de Rhône en de Isère.
Volgens Jean-Baptiste Ferré, van de Entente interdépartementale de démoustication, betekent dat bijna een verdubbeling van het aantal departementen dat in 2011 nog met de tijgermug te maken had.
Voor de in Nederland wonende lezers: jawel, ook daar is ie in opmars.
Geen goed nieuws, want de Aedes albopictus, een klein gestreept opdondertje met een behoorlijk pijnlijke steek (klik hier voor meer informatie) is de overbrenger van een aantal onaangename ziektes, zoals gele koorts, chikungunya en dengue, waarvan er elke zomer meer ernstige gevallen te betreuren zijn.
flitspuitIntussen zijn her en der -en met name hier in de Provence- zoals elk voorjaar de alarmbellen afgegaan. En net als elk voorjaar: te laat. De inhaalslag wordt gemaakt met het spuiten van onaangenaam grote hoeveelheden gif, waardoor er straks ongetwijfeld nog grotere hoeveelheden tijgermuggen resistent zullen blijken te zijn. Niet best dus.
Bovendien kunnen we er zelf heel wat aan doen om de muggenplaag binnen de perken te houden. Stilstaand water is de ideale omgeving voor muggen. Ze leggen er hun larven, die er uitstekend in gedijen: een paar dagen zon, een druilerige dag met regen, en een nieuwe populatie is geboren. Dus, laat in en om het huis geen plasjes water staan. Maak goten schoon, kieper de regenton om, leeg ‘vergeten’ emmers, gieters en in onbruik geraakte bloembakken, en kijk ook eens in kelders en schuurtjes of er niks stilletjes staat te verdampen. Tweede huis-eigenaren: láát iemand de boel nakijken tijdens je afwezigheid, en er meteen voor zorgen dat de pomp van het zwembad regelmatig draait zodat ook dat water niet stilstaat. Een kleine moeite, met groot resultaat. Helemaal uitroeien zal wel nooit meer lukken, maar hoe minder van die taaie tijgers, hoe beter. En ’t scheelt risico op een paar akelig onaangename ziektes die je echt niet wilt oplopen. Plus flink wat treiterend gezoem, irritant gesteek en doorwaakte nachten, want ook ‘gewone’ muggen gedijen niet zonder een lekker broeierig plasje.