Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Avocado’s in de aanbieding dus ik dacht, inslaan. Hier op de marché kun je ze krijgen in diverse gradaties van rijpheid, maar ik vond mûr (rijp) wel een logische keuze want uit ervaring weet ik dat niet-zo-rijp doorgaans resulteert in een bordje hardgroen ongenoegen, en als je ze even laat liggen in een hoopje bruine rottigheid. Goed gegokt dit keer, want het supergezonde fruit (barstenvol vitaminen in alle soorten en maten, eiwitten, proteïnen, mineralen, vetten en god mag weten wat nog meer) waren perfect eetrijp en lieten zich voorbeeldig manipuleren tot een smakelijk voorgerecht dat ook nog eens appetijtelijk oogde. Maar ja, dat was gisteren. En intussen liggen de overgebleven avocado’s razendsnel verder te rijpen. Misschien moet ik er maar niet zo Provençaalse guacamole (avocado, citroensap, peper, zout) van maken. Maar ja, dat Mexicaanse mixje vind ik eigenlijk niet zo lekker. Daar denken we dus nog even over na. Intussen doen we dit voorgerecht. Kan ook als lunchhapje trouwens, en past perfect in de afvalaanloop naar het komende bikinitijdperk.

Ingrediënten:
2 rijpe avocado’s
1 blikje zalm (100 gram uitlekgewicht)
2 rijpe tomaten
1 handje stevige sla (roquette, ijsberg, o.i.d.)
1 eetlepel kappetjes
1 citroen

Voor de mayonaise:
2 eierdooiers
1 eetlepel mosterd
6 eetlepels olijfolie
1 eetlepel ciderazijn (maar andere mag ook hoor)
1 eetlepel cognac
1 eetlepel ketchup
zout en peper uit de molen

Bereiding:
Doe de eierdooiers, de mosterd en de azijn in een kom, voeg wat zout en een draai of twee uit de pepermolen toe en meng alles even door elkaar. Zet de mixer erop en giet beetje bij beetje de olijfolie erbij tot er een stevige mayonaise ontstaat. Giet er meer olijfolie bij als de saus niet dik genoeg wordt: hoe meer olijfolie, des te dikker de mayonaise, maar maak het niet te gek.
Doe er de cognac en de ketchup bij en roer die erdoor, niet meer mixen.
Snij de avocado’s in de lengte doormidden tot je op de pit stuit, draai de twee helften even in tegengestelde richting zodat ze los van elkaar komen; zet een vork in de pit en wip ‘m eruit.
Pers een helft van de citroen uit, snij de andere helft in 4 partjes en bewaar die.
Bedruppel de avocado-helften met citroensap.
Was de sla en snij die in reepjes.
Snij de tomaten in vieren, haal het kroontje en de zaadlijsten eruit en snij het vruchtvlees in blokjes.
Laat de zalm uitlekken in een zeef of vergiet. Prak de vis los met een vork.
Meng de zalm, de sla, de tomaat en de kappertjes door de saus, doe er eventueel nog wat zout of peper bij.
Verdeel de halve avocado’s over de borden, vul ze ruimhartig op met de zalmsaus – een kop erop mag best. Leg er een partje citroen naast en geef er stokbrood en een glaasje rosé bij.